Energie misgelopen

25 september 2022

Een mooie zonnige herfstdag, onze warmtepomp draaide op volle toeren tijdens de zonnige uren om haar energie in de 13 cm dikke betonnen vloer te steken zodat deze warmte vanavond wordt afgegeven. Eerder deze ochtend heeft de zonne-energieomvormer zijn energie op het net gezet, dit omdat de energietarieven dan hoog stonden. Daarna werd de thuisbatterij ingezet om de energie op te slaan tijdens de lage tariefmomenten. Nu is het 18h en merk ik op dat er toch goedkope energie is misgelopen.

Dit moet ik even toelichten: Op het moment dat de energietarieven laag staan, er veel zonne-energie beschikbaar is, de batterij op zijn max. vermogen wordt geladen én de toestellen die dan aan staan niet zoveel verbruiken dan dat er opgewekt wordt, gebeurt er dus toch een gedeeltelijke export naar het net.

Onderstaande grafiek laat zien wat het potentieel vermogen is wat ik nu misloop, als ik een setpoint instel (in mijn Lifepowr Flexbox) van 30 c€/kwh (lijnen onder nul). Belangrijk om mee te delen: ik heb voorlopig geen mogelijkheid om deze energie te benutten voor mijn elektrische wagen. Ik woon namelijk in een rijwoning met parkeerplaatsen aan de overkant van de straat waardoor ik creatiever moet omspringen met energieoverschotten.

test

Ik heb een buffervat van 800L dat enkel benut wordt voor het aanmaken van sanitair- en verwarmingswater wanneer ik mijn cv-haard aansteek. Vandaag was het niet koud genoeg om hiervoor ‘duurzaam’ hout te gebruiken. Ik gebruik deze haard dus enkel voor de koude, gezellige familiedagen.

Ik kan dit multi-energievat wel elektrisch verwarmen met een weerstand van 3000W die analoog gestuurd wordt met mijn domotica-systeem. Als ik de data van bovenstaande grafiek kan inlezen en converteren naar een 0-10V signaal, kan ik energie, afkomstig van de zon en/of van het net, benutten, dit zolang het me niet meer als 30 c€/kwh kost. Dit komt overeen met de gasprijs, hetgeen voor mij een trigger is om de elektrische weerstand alsnog te benutten.

Dit alles is in ontwikkeling (nu doe ik het nog manueel op gevoel). Nog even geduld dus: concrete resultaten volgen wanneer alles automatisch werkt…





 
Volgende
Volgende

Eerste keer verwarmen…