Eerste keer verwarmen…

18 september 2022

De kranten staan nu vol met voorbeelden van gezinnen die geconfronteerd worden met een energiefactuur die varieert van 6000 euro tot maar liefst 12000 euro per jaar, dit omdat nu zo goed als iedereen een variabel energiecontract moet aangaan. Een andere headliner vandaag is dat de enige energieleverancier die nog een vast contract aanbiedt er ook mee stopt, maar wat ik alvast wil meegeven is dat die hoge energiebedragen natuurlijk het gevolg zijn van de laatste maanden en die nu worden geëxtrapoleerd naar een jaar. Uiteraard klopt dit niet: het is complexer dan dat, maar we kunnen wel aannemen dat de trend stijgend zal zijn zoals op de beurs. Er zullen nog wel dalingen komen, maar de algemene trend zal dus wel stijgend zijn. Dit alles helpt uiteraard om paniek te creëren zodat we misschien toch eens wakker moeten worden en bewuster met energie moeten omgaan.

In de maand december 2021 heb ik de stap gezet om zelf mijn analoge meter om te bouwen naar een digitale meter. Dit ging uiteraard vlot en kostte me rond de 74 euro. Ik had net zonnepanelen en een thuisbatterij geplaatst. Volgens de destijds geldende maatregelen had ik nog tot 2025 het voordeel van de terugdraaiende meter kunnen behouden, maar dat voelde niet goed aan voor mij. Eigenlijk wilde ik niet vergoed worden wanneer mijn installatie te veel opbracht en investeerde daardoor in een systeem dat in staat is om zo goed als alle opgewekte energie zelf te benutten. Puur in termen van zelfconsumptie denken, daar voelde ik me goed bij!

Door mijn professionele contacten kwam ik Dries Bols tegen, CEO en uitvinder van Lifepowr (FlexiO). Ik was al op zoek naar een systeem om mijn thuisbatterij slim te maken, maar wist toen nog niet hoe. Dries twijfelde niet om zijn product op mijn installatie te testen. Hij leerde me de basisprincipes van het dynamisch uurtarief kennen en welke opportuniteiten de flexmarkt nog meer kon bieden dan louter het zelfconsumptie-denken, wat ik reeds goed beheerste. Technisch gezien was mijn installatie goed uitgerust om een dynamisch energiecontract aan te gaan en dat deed ik dan ook meteen. Velen raadden me dat toen af, maar ik moest en zou dynamisch gaan. Waarom? Het voelde goed en correct.

Ondertussen heb ik reeds 7 maanden een dynamisch contract bij Engie, gemonitord en gestuurd door het FlexiO algoritme, met parallel daarover een Smappee monitorsysteem dat verschillende belangrijke sub-metingen uitvoert op de zwaarste toestellen. Met deze meetsystemen is het voor mij heel gemakkelijk om de verbruiken te vergelijken met de importkosten en de exportopbrengsten. De zomer is nu voorbij en ik kan de winter ingaan met -418 euro (import gemiddeld 0,5 euro/kwh en export 0,35 euro/kwh). Later meer details daarover, maar wat ik vandaag vooral wil meegeven is dat het mogelijk is om een ecosysteem te installeren dat van de stijgende energieprijzen een opportuniteit maakt.

Stijgende energieprijzen zorgen vaak voor een grotere delta tussen de hoogste en de laagste energieprijs. Hierdoor zal ik inderdaad meer moeten betalen wanneer de energieprijzen stijgen, maar ik zal ook meer opbrengsten genereren, waardoor de gemiddelde curve lager zal liggen dan bij een variabel energiecontract. Hier dient ook weer rekening gehouden te worden met het feit dat de energieleverancier je graag voorschotten laat betalen waardoor ze terug meer als bank kunnen interageren.

Hier vind je de link naar de dagelijkse energieprijs: EPEX SPOT

 
 
 
Vorige
Vorige

Energie misgelopen

Volgende
Volgende

Grimstedestraat